Salam,
untuk Mck Elhuda nun jauh di Kelantan. Kiss untuk Huzaifah n Habeeb. Selamat mencuba!
Blueberry Cheese Tart (sumber: Alex Goh)
untuk pastry
Bahan A
200 gm butter
100 gm icing sugar
¼ Vanilla Essence (saya tak letak pun)
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
420 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung susu (saya tak letak pun )
Caranya:
- Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi sehingga gebu
- Masukkan (C) dan gaul hingga sempurna
- Tekankan dalam acuan tart. Tusukkan lubang dikulit pastri dengan garfu dan bakar pada suhu 190 C selama 15 minit atau sehingga kuning keperangan
Inti:
Bahan (A)
250 gm Cream Cheese (saya guna tartura cream cheese)
50 gm castor sugar
Bahan (B)
1 biji telur
Bahan ( C)
25 gm whipping Cream
Bahan (D)
20 gm tepung gandum
Hiasan: blueberry filling dalam tin (optional:tu kalo ada, kalo tak letak pun masih sedap)
Cara:
- Pukul (A) sehigga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul sehingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan sehingga sempurna
- Tuangkan inti ke dalam kulit pastry yang telah dibakar tadi dan letakkan filling blueberry di permukaan atas
- Bakar pada suhu 200 C selama 10-12 minit
pastry belum masak
pastry dah masak
boleh juga di letak filling strawberry ke dan buat corak2 macamni, tapi untuk saya di rumah tak sempat dah. hehe
1 comment:
thanks... ntah bila nak buat. hehe
Post a Comment