thePencil.org Ar RaiYan: Belajar Buat Coklat

Tuesday, October 27, 2009

Belajar Buat Coklat

Semalam (ahad) Saif ada program di UIA. Saya teringin sekali nak ikut (baca: saja menyusahkan diri). Jadinya saya join kursus coklat di Bangi sementara menanti cik abang berprogram di UIA. Saya join kelas coklat tu bersama Huda. Sebahagian gambar-gambar pun ada kat blog Huda.
Thanks to our teacher Pn Rahimah dan adiknya Jamaliah yang sangat baik. Puas hati belajar. Bawak balik Perlis 50 biji coklat. Ha... amek kau! Makan puas-puas..
Dapat info macam-macam, baru tau jenis2 coklat, cara tampering mudah jika dirumah. Resepi pun sedap. hmm... lepasni boleh la buat sendiri

Mak buyung sedang mengetuk mould...
Huda mengisi filling, strawberry ganache...
yummy....
waffle
Ini perisa peanut butter...
Ni untuk kakak Ibah, choc with peanut butter + almond

Sementara menunggu Saif habis kursus, kami jalan-jalan ke Midvalley, call faizah and buat gathering bertiga. Asalnya Asma ikut skali, tapi dia ada program ngan student. huhu. tak dapat nak jumpa Asma. Lama betul kami tak jumpa. Teringat zaman kecik-kecik berhingus dulu (berhingus ke? taklah). Kalo semua ada ni, mesti riuh punya. Takpe, tahun depan kita buat proper gathering batch kita ek!
Huda, architect...
Candid with D90, bestnyer camera Huda, sharp!
Faizah.. PA YB Rodziah, sibuk memanjang...
makan lagi...


Jam 7.30 mlm Huda hantar kat KL Sentral, menunggu Saif tiba dari UIA, malam tu jugak bertolak balik dengan trans. Rindu dengan Kak Ibah n Tasneem, seharian tinggal budak-budak tu.

8 comments:

Mynie said...

yum sedapnya coklat! lepas ni bertambahlah lagi satu punca pendapatan, insyaAllah :)

Hany FF said...

dap dap! heh...kak najah ni rajin betul la. insya'Allah murah rezeki. ;)

HappyIrfa said...

rajin nya awak.pasni buleh bukak kedai cokelat pulak yer

the author said...

buat makan sendir boleh la dulu, irfa..nak bukak kedai tu... adoi laa..
hehe
sini susah nak dapat raw mat (coklat)
kalo dok KL senang sket. kalo nak dpt raw mat, kena beli dr kl n courier
bln 11 ni nak start la praktis2 buat coklat sebelum bersalin. haha

Fatimah Azahra said...

nak coklattt~~!!!!

am0i Ida said...

salam

lama tak masuk blog kak..tup2 dah belajar buat coklat..tahniah kak..tup2 dah ada 'sorang lagi' ya dalam perut..tahniah..pasnie seri la kita hehe..amoipun minat nak belajar tapi tatau la bile..

tgk gambar anak2 kak kat pantai tu..amoi baru je balik dari sana...ingat ke akak baru je pg, rupanya dah lama..kalau tak leh jupa kan..sebab bawak gak anak2 jalan2 kat pantai tu..siap main pasir lagi..

tahniah kak, tak lama lagi nak ada rumah sendiri..amoipun baru je dpt rumah sendiri..tp lam proses..doakan ye kak...

Anonymous said...

salam.. alahai rindu pada kawan2 lama...

najah, nak jemput ke walimatul urus kita pada 02/01/2010 bertempat di kelab golf seri selangor...

sebarkan pada kawan2 hira ye

nurhayati Kasiran
shamhayatie@yahoo.com

18 said...

macam best jer.. tak jual untuk raya ni ker? eheh

 
blog template by suckmylolly.com