thePencil.org Ar RaiYan: Hal Ehwal Raya

Monday, October 05, 2009

Hal Ehwal Raya

Dah menulis, tapi lupa nak publish...

Raya tahun ni beraya di Teganu kiter. Kampung mertua (ummi n ayah mertua saya orang Teganu) jadi satu Teganu tu sedara mara depa. Memang kalo balik Teganu, perut sentiasa kenyang. Mata sentiasa mengantuk (sebab kenyang). Bersusun umah kena pergi beraya. Ada satu kampung tu, Bukit Bayas (org Teganu sebut: Bukit Bayah). Satu kampung tu sedara ummi n ayah. So park kereta, then berjalan aje sepanjang kampung melawat umah-umah sedara mara. Rumah mak-mak sedara kat Teganu ni cantik belaka. Aiyaark.. beraya sampai terlupa nak snap gambar-gambar umah yang lawa-lawa ini. Tahun depan kena amek lah buat koleksi.

Bertolak sehari sebelum raya, dijangka sampai Teganu petang raya konvoi 2 buah kereta. Kereta kami dan kereta ayah. Tiba di Teganu agak lewat jam 10 malam sebab kami accident di Jeli. Kereta tiba dari arah bertentangan tetiba terbabas masuk ke lane kami, menyirap darah, anak-anak n maid ada kat belakang. Saya n Saif menjerit dan mengucap banyak-banyak. Saif brek untuk mengelak. Tiba-tiba datang kancil menghentam kereta kami dari belakang. Alhamdulillah kami tak apa-apa. Syukur. Kancil belakang kami teruk juga, remuk bahagian depan, kena 'on tow'. Kereta kami, patah bahagian pemegang ekzos (tatau org panggil ape part tu ek?). Absorber/bumper ada kemik sket. Baru sedar, bila lihat kereta kancil yang langgar kami dan dibandingkan dengan kereta kami, kereta kami macam takde accident pula. Syukur body agak keras. Kredit to Honda. Gegaran minima, kami dalam kereta tak terasa sangat hentakan kuat dari belakangtu.
Baru accident, alhamdulillah takde pape. Tapi bahagian kanan belakang berhampiran ekzos ada kemik sket, kena tukar absorber/bumper baru dan sarung tayar ada patah sket di bahagian bawahnya.
Mujur dapat meneruskan perjalanan, kebetulan dalam kereta ada disimpan tali. Jadi ikat tali pada ekzos dan terus ke Balai Polis Jeli, tunggu kereta ayah tiba kemudian sama-sama teruskan perjalanan ke Teganu. Nak repair? mana le kedai buka malam-malam raya ni. Raya ketiga baru pi repair. Kelakar juga, berjalan merata ke rumah orang beraya dengan ekzos terikat tali macam tu. Menakutkan juga.Takde sape pun sedar. hehe. tali nun jauh bahagian bawah kat tengah.

Tapi kejadian ini mengingatkan kembali kenangan kami sekeluarga accident pada April 2006 lepas dimana saya kehilangan anak kedua (4 month pregnancy) dan tangan patah riuk. Sangat trauma.

Alhamdulillah... kalini kami semua selamat. Allah melindungi perjalanan kami. Syukur...

4 comments:

HappyIrfa said...

salam najah..
saya dah buat spt yg awak minta tu.
tolong sesama islam.satu lagi,
kalau awak berniat nak privatekan blog ni,jgn lupa jemput saya masuk yer

semoga tercapai impian awak utk memiliki umah sendiri.amin

saya ada rumah tp masih menyewa ngan bank.huhu

the author said...

irfa, mekasih banyak-banyak yaaa

mizzwanda said...

fuh syukur...sib baik xdak papa..!! aku duk tringat g kisah lama hang eksiden dulu...kekadang kita bawak hati2..tapi org lain eksiden kita yg terkena...

k k tcc

z said...

kakwan,
teringat kat hang juga hang accident patah kaki ritu kan. masing-masing ada pengalaman.
eh nanti bersalin kat ner? Klang ke?

 
blog template by suckmylolly.com