thePencil.org Ar RaiYan: Angan-angan...

Wednesday, May 30, 2007

Angan-angan...

Setiapkali saya singgah bakery yang pemiliknya muslim, hati saya jadi riang. Seronok punya kedai bakery kan! di Perlis ni setahu saya cuma ada 2 kedai roti&kek (bakery) muslim. Jualan mereka hebat juga.
Saya juga bercita-cita besar seperti mereka. Punyai kedai bakery di mana orang pelbagai bangsa, pelbagai peringkat umur datang dan membelinya tanpa rasa was-was.
Saya selalu melawat blog En Bakhtiar pemilik bakery... baru beberapa bulan beroperasi dan sentiasa bertambah kemajuan dan peningkatan. Ni bakery barunya:



bestnyer ada bakery sebegini. Moga Allah makbulkan impian saya suatu hari nanti.Amin..
Kalo nak buka bakery ni (apa-apa kedai pun lah) perlu persediaan yang cukup. Tempat strategik,ada strategi, ilmu cukup dan pengalaman yang luas, bab modal pun leh tahan juga. Saya yang kuat angan-angan ni... bab2 buat kek pun hancur :)
Andainya di Perlis ni ada tempat strategik, saya berkeinginan kuat juga seperti En Bakhtiar ni. Mungkin 2-3 tahun lagi. Saya nak kena belajar dulu selok belok dan sedikit sebanyak ilmu bakery ni. At least, jika tiada atau kekurangan pekerja, saya kena turun padang juga nanti. Ape pun, belajar la dulu. seterusnya praktis dan ambil order/tempahan dari kawan-kawan terdekat. Mulakan home based bisnes dari rumah seperti saya buat kek batik dan dadih sekarang. hmmm... ok juga idea tu yer. Contohnya macam Kak Pnut ni ha, baru mulakan bisnes cupcakes bulan lepas, terus meningkat permintaan, sekejap aje beli oven baru yang besar :) tahniah Kak Pnut ! Saya rasa begitu teruja dan kagum dengan semangat mereka ini. Saya pun tak mampu jadi seperti mereka. huhu
Eh, lepasni saya nak masuk kelas belajar buat kek dan roti lah! haha

14 comments:

ZLAA said...

Okay, cepat-cepat register masuk kelas belajar kek dan roti. Akak pun suka masuk bakery Muslim tapi, problemnya tak berapa minat masak... Memang angan2 nak buka cyber cafe plus bakery(coffee corner) tapi kalau dah tak minta masak payah gak...

Raiyan said...

kak zlaa, pekabo? cemana di UK? best dpt makan coklat banyak2 ek kak! :)
saya minat jugak buat2 kek ni, tp takde kemahiran langsung. buat asal boleh makan aje.
teringin juga nak belajar. akak doakan yer. idea akak buka cyber cafe +bakery tu satu idea yg bagus.

Nur said...

Assalamualaikum...baru entry blog raiyanz, saya di Perlis juga. cuma nak bagi tau sepupu saya pun ligat dok buat kek, puding & biskut di Perlis, kalau nak bagi tau la.
Salam perkenalan dari saya

Raiyan said...

wah nur, bestnya. tapi saya angan2 je nak bukak kedai tu.
yang penting sekarang minat nak belajar. so nak blajar aje dulu. nak belajar buat kek dari sepupu nur leh??

kakLuna said...

nak tumpang jadi supplier kek batik buleh ke..hehehe

nurazzah8 said...

Salam perkenalan,
hurm..akak pun suka makan coklat dan kek, suka buat kek, tapi sekarang ni busy memanjang...tak sempat nak buat kek sbb gerabak keretapi dah panjang nak jaga...hehehe..

nurazzah8 said...

salam perkenalan,
akak pun suka makan kek dan roti ... dolu-dolu suka buat kek tapi sekarang sibuk lah...tak sempat...

Raiyan said...

kak nurazzah: salam perkenalan :), saya dah lawat blog akak. hensem2 hero2 akak yer.hehe

Luna: hang dah terer no... hehe.mai aaa

nurazzah8 said...

raiyan dulu sekolah Hira' ke? sbb akak tgk ada link ke "Alumni Hira" tu? Anak2 akak semua sekolah Hira', Klang dan Jeram.

Raiyan said...

nurazzah8: yer kak, dulu saya sek hira'. 2nd batch.kira tertua jugak le...hehe

Nur said...

Salam Raiyanz, saya nak no. telefon, nak contact sebab raiyanz jual buku kan? Nanti bolehla tgk2. Nak juga pekenal sepupu saya tu pada raiyanz k.. ni email saya shikin702000@yahoo.com

Raiyan said...

nur... ni no saya 012-5735856
emel: salju79@yahoo.com

Hany FF said...

kak raiyan, hany tgk peta lokasi The Baker's Place tu...
dekat dgn rumah siti (zunnurain.blogspot). :D

Raiyan said...

ye ke hany?kalo gitu akak leh ajak siti la ek,pi berkenalan ngan tokeh baker's tu.hehe

 
blog template by suckmylolly.com