thePencil.org Ar RaiYan: Alhamdulillah akhirnya...

Sunday, March 02, 2008

Alhamdulillah akhirnya...

Sudah sekian lama bertungkus lumus dengan segala persiapan mental,fizkal n modal terutamanya, harini hari pertama pembukaan IQRA' BOOKS, house of knowledge.Walaupun belum cukup lengkap sepenuhnya, tapi try aje bukak. Test market. Keseluruhan lot-lot kedai belum dibuka lagi, kebanyakan tenant Plaza Mara akan buka selepas PRU. Depa sibuk meraih undi sekarangni kot :)

Tapi Pasaraya Hafifah selaku anchor tenant sudah dibuka di bahagian bawahnya. Bakery Dr Wahab (Alpine Delice) adalah tenant yang pertama beropreasi secara completely. Dasat doktor nih!

Saya belum sempat merakam gambar keadaan kedai kami. Bateri rechargable rosak la pulak. Saat2 inilah yang dibuat halnye :). Sejak buka dari pagi, pelanggan yang masuk kedai and akan beli sekurang-kurangnya sebuah buku. Kami berjaya set up tempat bacaan kanak-kanak beserta mainan jigsaw puzzle walaupun hanya letak blok2 huruf as carpet aje yang dibeli di Giant. Alhamdulillah, its work!! Semalam ada parent with three small kids dok tumpu buat puzzle tu.

Ramai yang teruja melihat banner Tshirt Labuh Muslimah. Jualan hari pertama sahaja, sudah laku 20 helai. Wow! itu satu permulaan yang baik. Doakan kami. ada 4 new customers, dan 2 regular customers. Saya dapat tambah kenalan! :). alhamdulillah...alhamdulillah...

Seronok dan takut pun ada di peringkat awal-awal ni....
Saya terlalu mengharapkan doa kalian. Doakan kami!

10 comments:

mardhiah12 said...

akak ni semangat kental...bestnya kalau ada semangat macam akak! nak buka biz sendiri, tapi tak tahu nak jual apa + risiko...iskkk, terukkan saya ni

Raiyan said...

aini, doakan akak. akakni pun takut juga amik risiko ni :)
tapi gamble aje memula. alang2 terjun dlm bisnes, kena buat sungguh2 la.
mcm aini la, semangat kental buat master tu. akak je terkial2 tak start ape lagik.huhu

mardhiah12 said...

insya Allah, akak. moga berjaya. baru buat master akak, belum terjun masuk dunia business lagi...

Mynie said...

congrats on pembukaan kedai buku! moga Allah terus permudahkan.. suka nama Iqra' tu :) nanti tunjuk gambar ye?

kakLuna said...

Subhanallah...Najah...hang ni kan.....hang ni....ah...aku kagummmm!!!!!!!!!!sungguh!

InsyaAllah....mmg tepat pilihan nama yg mak ayah hang bagi kat hang..aku doakan...sentiasa doakan rezeki hang bertambah murah selepas ni..

Raiyan said...

mynie,
tq!harap ke nama aje boom.tapi tunggang langgang lagi buku2 kat dlm kedai.hehe

Luna,
ish hang ni, jgn la ckp aku sampai cenggitu. aku masih merangkak2 terkial2 ni.doakanla luna.really need ur du'a.
hang apa kurangnya, cemana bisnes bakery? dah berapa percent progress?ada doktor kat bwh kedai aku ni,buat bakery mcm secret recipe.leh tahan.

mama ranggie said...

salam ziarah...

baru jpe link akak..

bagus tuk rujukan bg saya yg nak memulakan bznz...

bju2 tu kalo saya order,blh anta ke by pos?

cantiklah kak dan sesuai buat saya yg berbadan gebu!!!

me01my said...

wahh bestnya akak ada kedai sendiri dah..tahniah tahniah..

bertamnah semangat sy bila tgk akak ;)

Raiyan said...

mama ranggie,
bgtau aje nak saiz yg mana, saya akan cek stok dan pos terus ke pintu umah.hehe
sms me, 012 5735856

nuha,
baby pekabo?dah berapa hari dah berpantang? lik perlis nanti dtg yer!!

bAiTi said...

Tahniah, k.Najah..!!

 
blog template by suckmylolly.com