thePencil.org Ar RaiYan: Ramadhan Al Mubarak

Sunday, August 23, 2009

Ramadhan Al Mubarak

Salam Ramadhan Al Mubarak! Semoga ramadhan kalini ini lebih baik dari sebelumnya. Pembukaan hari pertama ramadhan ini ada program tadarus dengan adik-adik dan kawan-kawan di Masjid Alwi jam 8-10 pg, abis 2 juzuk harini, harapnya Ramadhan kalini khatam awal sket dari sebelumnya sebab tahun ni pregnant, puasa sepanjang bulan. Sejak sebelum tiba ramadhan, saya berdoa sangat-sangat agar diberi kekuatan di bulan ramadhan sebab sebelumni asyik lapar aje, sket-sket makan, pastu buat keje jap dan makan lagi.huhu masa routine checkup last week, nurse tegur supaya jaga makan sebab berat naik hampir 2 kg dalam masa sebulan. aiyaark!
"Ya, Allah berilah kekuatan untukku beribadah kepadamu di saat aku dalam keadaan begini Ya Allah!"

Masa kat Masjid semalam, saya kagum dengan group makcik-makcik ni (kira pangkat nenek kot) yang bertadarus berhampiran dengan group kami. Bulan ramadhan ni mereka setiap hari bertadarus sejak lepas Subuh sehingga jam 9.30 pagi. Sedangkan group kami ni hanya buat hari Sabtu aje, sebab hari lain kena pergi kerja.

Harini berbuka di Alor Setar (umah sepupu) sebab tokma n adik-adik datang berbuka kat sana. Kami pun join la. Sempat buat cheese tart dengan Kakak Ibah, ni dia yang buat. Comot mekmot aje kami buat. Takpe, nak makan sesama kami. hehe. tapi jangan risau, sedaaap. haha. untung juga ada Ibah ni, dia tolong basuh bekas-bekas semua. Amek kerusi tu berdiri kat sinki. Bab-bab main air, dia memang rajin!
ini je yang sempat amek gambar, yang lelain dah bawak ke alor setar semalam

Oh ya, tahun ni saya tak buat bisnes kuih raya. tak larat. Ramai kawan- kawan yang nak menempah cookies n tart nenas, mintak maaf kawan-kawan, tahun depan insyallah. Tahun ni saya pulak dok memesan kuih raya kat diorang. hehe

Pulang dari Alor Setar semalam dalam jam 11 malam, hujan lebat sangat. Alhamdulillah selamat tiba. Anak-anak semua tertido dalam kereta termasuk la saya.

3 comments:

HappyIrfa said...

salam ramadhan..
terliur pulak tgk cheese tart tu
;-)

drnehar said...

nampak sedap...
bagi lah resepi cemana nak buat ibah punya cheese tart ni.. hehe

makcik huda

the author said...

ok mck, nanti ummi ibah tolong taipkan resepi kat blog ya

 
blog template by suckmylolly.com