thePencil.org Ar RaiYan: Cheese Tart

Saturday, August 29, 2009

Cheese Tart

Salam,
untuk Mck Elhuda nun jauh di Kelantan. Kiss untuk Huzaifah n Habeeb. Selamat mencuba!


Blueberry Cheese Tart (sumber: Alex Goh)


untuk pastry

Bahan A

200 gm butter

100 gm icing sugar

¼ Vanilla Essence (saya tak letak pun)

Bahan B

1 biji telur

Bahan C

420 gm tepung gandum

1 sudu besar tepung susu (saya tak letak pun )


Caranya:

  1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi sehingga gebu
  2. Masukkan (C) dan gaul hingga sempurna
  3. Tekankan dalam acuan tart. Tusukkan lubang dikulit pastri dengan garfu dan bakar pada suhu 190 C selama 15 minit atau sehingga kuning keperangan

Inti:

Bahan (A)

250 gm Cream Cheese (saya guna tartura cream cheese)

50 gm castor sugar

Bahan (B)

1 biji telur

Bahan ( C)

25 gm whipping Cream

Bahan (D)

20 gm tepung gandum

Hiasan: blueberry filling dalam tin (optional:tu kalo ada, kalo tak letak pun masih sedap)

Cara:

  1. Pukul (A) sehigga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul sehingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan sehingga sempurna
  2. Tuangkan inti ke dalam kulit pastry yang telah dibakar tadi dan letakkan filling blueberry di permukaan atas
  3. Bakar pada suhu 200 C selama 10-12 minit





pastry belum masak


pastry dah masak

boleh juga di letak filling strawberry ke dan buat corak2 macamni, tapi untuk saya di rumah tak sempat dah. hehe

1 comment:

drnehar said...

thanks... ntah bila nak buat. hehe

 
blog template by suckmylolly.com